maandag 2 juli 2018

Bruin brood gezond of ongezond

Er zijn verschillende soorten broden, deze hebben allen hun eigen positieve en negatieve eigenschappen. Witbrood is door de aanwezigheid van veel belangrijke voedingsstoffen gezond te noemen,bruinbrood is gezonder en volkorenbrood is het gezondst. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Wat de meeste mensen zien als supergezon lekker donker brood is van de keer gewoon wit brood met een kleurstof (doorgaans moutmeel) en wat zaden erdoorheen.


Tadaaaa, een brood dat er gezond uit ziet, maar het niet is. Staat er …bloem, dan is het gewoon wit brood.

Als het op die manier bereid is, bevat het namelijk minder fytinezuur. Tarwekiembrood of Essenenbrood bijvoorbeel zijn gemaakt van ontkiemde granen. Het zou daardoor minder ongezond kunnen zijn dan andere broden.


Glutenvrij brood is waarschijnlijk ook gezonder dan brood van glutenbevattende granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Bij de warme bakker kan je dagelijks kiezen uit meerdere soorten brood. Een groot of een klein brood , rond of lang, wit of bruin , met diverse granen e. De basisingrediënten van elk brood (goedkoop of duur) zijn meel, water, zout en gist of desem.


Hoe gezond een brood is, wordt vooral bepaald door het meel. Het gezondst is volkorenbroo omdat volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel.

In Nederland zijn we opgegroeid met brood als een van onze basisvoedingsmiddelen. Is brood gezond of ongezond ? Wij kopen altijd bruin brood voor de. Waarom bruin brood vaak even ongezond is als. Ook voor sporters is een goede darmwerking en een goede gezondheid belangrijk. Daarnaast is brood gemakkelijk mee te nemen naar het sporten of voor onderweg.


Veel broodsoorten bevatten veel zout en soms zelfs suiker of slechte vetten. Om vervolgens dat brood weer bruin te maken, wordt heel vaak moutmeel en gekaramelliseerde suiker gebruikt. Ook als je in het brood korrels of stukjes ziet, zegt dat niks: die zijn er ook later weer aan toegevoegd.


Het merendeel van het brood in supermarkten en bij ‘gewone’ bakkers is zo bruin gemaakt. Speltbrood is net als tarwebrood te verkrijgen in wit, bruin of volkoren. Speltbrood is niet anders dan tarwebrood.


Steeds vaker worden de voedingsmiddelen en gewoonten van tegenwoordig onder de loep genomen door mensen die zich met gezondheid en gezonde levenswijzen bezighouden. Brood : gezond of ongezond ? Voedingscoaches en natuurgeneeskundigen komen steeds meer in de bekendheid met hun kritische kijk op hedendaagse, vooral, kant en klare voeding, maar ook voeding die wij als normaal en gezond beschouwen. Witbrood wordt namelijk steeds vaker kunstmatig bruin gekleur. Het is bijvoorbeeld heel gezond om iedere dag een appel of sinaasappel te eten, maar als je vijf sinaasappels eet zal je suikerniveau stijgen en wordt het ongezond.


Met brood gebeurt hetzelfde.

Gezond = ongezond Een broodje gezond kan wel gezond zijn, maar meestal mankeert er veel aan de broodjes die lunchrooms en broodjeszaken verkopen. Zo is het brood vaak wit, veel te zout en de maat vrij fors. Je hapt al snel 4calorieën naar binnen. Geroosterd brood is lichter verteerbaar dan een normale boterham. Een diëtist en een darmendokter geven antwoord.


Maar is het dan beter voor je darmen? Volkoren brood dat klinkt gezond toch? De vraag is natuurlijk wat je dan wel moeten eten wanneer brood en graanproducten opeens ongezond blijken te zijn. Alleen volkorenbrood is gezond brood ! Bruin brood is gezonder dan wit brood ,. Het bevat veel essentiële voedingsstoffen.


Het Voedingscentrum beveelt dan ook aan om genoeg brood te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.